mUKa suRAt

Thursday, October 22

bye - bye assignment

alhamdulillah, hari ini, aku telah berjaya menyiapkan segala - gala - gala assignment aku, hehe.. terima kasih Allah..
skarang aku kene tumpu pada final exam plak. aku kene la buat yang terbaik. cover back my text result yang x senonoh 2..
hmm... camne nagn progressive perjalanan azam aku? stakat ini ianya berjalan dengan amat lambat, kalu internet 2 boleh hampir pade not connection..
aku start dah.. tapi 2 la.. manusia...

aku ada terbaca(memang bace pown), dalam sebuah buku nie cakap mengenai mujahadah.
sebenarnya, mujahadah nie adalah berusaha melawan dan menundukkan kehendak hawa nafsu.
nafsu yang paling rendah adalah nafsu amarah. ada ayat al-quran mengenai nafsu ini iaitu dalam surah Yusuf ayat 55.

skarang nie aku masih lagi nak mengawal nafsu ammarah tu.. kalu nafsu yang lemah ini pown x dapat kawal, camne nak jadi pada aku??

tambahan lagi, dalam kita proses mujahadah ini, kite perlulah seimbangkan denganberdakwah. ini sebab dakwah termasuk dlm sebahagian mujahadah kita. kenapa dakwah? kita kene sedar, dakwah adalah perlu seperti dalam surah at-taubah ayat 71 yang menyuruh kita mengajak kepada makruf serta mencegah kemungkaran. surah al-imran ayat 104 pown ada cakap cam2 gak, so conclusion is, bila kita lahir sebagai seorang islam, kita adalah seorang daie.

x cukup ilmu? takut? diri sendiri belum sempurna?jaga tepi kain sendiri? hmm... dulu aku macam nie gak, tapi kite kene pikir balik ye.. boleh ke kite cukup ilmu? sampai bile? nak jadi yang sempurna? kite bukan Nabi Muhammad. jaga tepi kain sendiri? hehe.. nanti kain 2 la yang akan ditarik oleh orang sekeliling kite masukkan kite same - same ke neraka, sebab ape? sebab kite x menegur atau mengingati atau menasihati nya. dapat la saham masuk neraka.. Nauzubilla.... check balik amaran Allah dalam surah at-taubah ayat 24 yang mengingatkan kita, jika kita lebih suka kepada dunia daripada Allah dan berjihad pada jalanNya, tunggulah keputusan daripada Allah.

hmm.. takut x? jadi meh la mai kite p muat amar makruf nahi mungkar and...
jangan lupa pada dakwah non-muslim,
tanggungjawab kite gak tok laksanakannya...
so pe lagi
meh join FCR di MMU pada 14&15 nov nie
peluang kita masih terbuka
sebab...
Allah sayang kia
so
kita kena sayang Allah dan agamaNya~!!!

0 kata - kata: